Vind snel een expert voor de renovatie van uw schoorsteen

Schoorsteen renovatie

De schoorsteen. Een vaak vergeten onderdeel van uw woning, maar toch o zo belangrijk! Het is niet zomaar de hoofdingang van Sinterklaas. Neen, het zorgt er voor dat uw rookgassen het huis verlaten, en dus moet de schoorsteen op uw dak in orde zijn. Een schoorsteen is onderhevig aan weersinvloeden. Vooral wind kan er schade aan berokkenen. Herstellen of zelfs volledig verwijderen kan het gevolg zijn. Ook wanneer u merkt dat uw schoorsteen slecht begint te trekken, dringt een renovatie zich op. Doet u dat niet, dan loopt u het risico om het levensgevaarlijke koolstofmonoxide binnen te krijgen. De gevolgen zijn dikwijls fataal!
Vraag vrijblijvend offertes aan
schoorsteen renovatie
Netwerk van experts
Wij zijn een groot netwerk van rietdekkers en dakwerkers werkzaam in heel Vlaanderen. Via onze offertedienst kan u geheel vrijblijvend en gratis firma’s vergelijken.
Vind een vakman
Na de offerteaanvraag ontvangt u tot wel 3 verschillende prijsvoorstellen van firma’s werkzaam in uw streek. Vergelijk de prijzen en kies voor de beste voorwaarden of de scherpste prijs.
Bespaar op uw klus
Aan u de keus om te kiezen voor de beste deal of de dakwerker die het snelst kan beginnen. U bespaart door het vergelijken van offertes tot wel 40% t.o.v. iemand die slechts bij 1 firma een prijsaanvraag doet.

Hoe inspecteert u veilig de schoorsteen?

U kan een inspectie van uw schouw best laten uitvoeren door een erkend vakman. Het is ook belangrijk om dit regelmatig te laten doen. Er kunnen plots enkele barsten opduiken, voegen die beginnen te lossen, enzovoort. Het is een werk dat niet zonder risico is. Het is niet iedereen gegeven om op het dak te kruipen en eens eventjes te kijken of de schoorsteen nog wel in orde is. De gemiddelde mens heeft daar niet genoeg kennis van zaken mee. Dus nogmaals: huur een vakman in!

Repareren of verwijderen?

Of u de schoorsteen gaat laten renoveren, herstellen of volledig laat verwijderen hangt uiteraard van de staat waarin deze zich bevindt af. Wanneer na inspectie blijkt dat de schouw slecht trekt volstaat een renovatie. Wanneer er echter beschadigingen opgetreden zijn, moet u terug de kapotte stenen laten metselen. Dit zijn eerder de zaken die kunnen voorkomen langs de buitenzijde. Maar een schoorsteen heeft ook schoorsteenpijpen. Wanneer deze beschadigd zijn, dient u de schoorsteen te laten verwijderen en dient er een nieuwe geplaatst te worden.

Loslatende voegen

Een vaak voorkomend probleem is wanneer de voegen van het metselwerk beginnen te lossen. Het gevolg daarvan is dat uiteraard de bakstenen niet meer vast op hun plaats zitten. Laat in dat geval een dakwerker de voegen terug metselen. Hij zal dit doorgaans doen door de voegen uit te frezen en terug opnieuw voegen. Uw bakstenen zullen daardoor terug vast komen te zitten en uw schoorsteen kan er weer een tijdje tegen. Alhoewel het wordt aangeraden om te vermijden dat de voegen terug lossen, en daardoor lekkages veroorzaken, de schoorsteen te laten impregneren. Daardoor wordt een waterafstotende laag aangebracht en de voegen en het metselwerk zijn beter beschermd tegen regen en wind.

schoorsteenrenovatie

Schoorsteen bezetten

Een alternatief is, om in plaats van bij de renovatie de schoorsteen te impregneren, deze te laten bezetten. In dit geval wordt gebruik gemaakt van een vochtwerende pleister. Het resultaat is gelijkwaardig aan het laten impregneren. Bijkomend voordeel is dat u uw schouw kan laten schilderen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat uw schoorsteel, en daarmee het ganse uitzicht van uw dak, een ander uitzicht heeft. Niet iedereen is daarmee gediend. Maar ook daar is een oplossing voor: u kan uw schouw laten schilderen in de originele kleur die ze eerst had. Een goede dakwerkersfirma neemt deze taak mee op zich.

Belang van een schoorsteenkap

Een schoorsteen heeft ook zijn binnenwerk, de schoorsteenpijp of pijpen. Het is van groot belang dat dit binnenwerk beschermd wordt tegen de weergoden. Een zogenaamde schoorsteenkap is de oplossing hiervoor. Maar, u houdt er best rekening mee dat een schoorsteenkap niet zomaar een “hoedje” is op uw schoorsteenpijp. Het is iets dat vakkundig dient geplaatst te worden, door een vakman dus! U zal langer plezier hebben aan uw schoorsteen!

Redenen om voor tubering te kiezen

Een andere techniek om een renovatie uit te laten voeren is de tubering. Door tuberen wordt een nieuw rookkanaal geplaatst. Het is niet noodzakelijk dat uw schoorsteen loodrecht is, tubering kan ook met flexibele rookkanalen. Er bestaat enkelwandige tubering en dubbelwandige (externe) tubering. Het verschil is, dat bij enkelwandig tuberen een inox buis door uw oude schoorsteen wordt aangebracht. Hiermee is eer goede afvoer van uw rookgassen gegarandeerd. Het zal ook bijdragen tot het vermijden van een schoorsteenbrand. Onder dubbelwandige of externe tubering wordt er een kanaal aangelegd langs de gevel. Deze tube wordt rechtstreeks aangesloten op uw verbrandingstoestel. In principe is een schoorsteen niet per sé meer nodig. Externe tubering wordt veel gebruikt is appartementen.

Gemiddelde prijs van een schoorsteenrenovatie

De gemiddelde kosten van een reparatie, renovatie of het verwijderen van uw schoorsteen wordt berekend per vierkante meter. Als richtprijs kunnen we meegeven dat het vervangen van voegen rond de €40,-/m² ligt. Stenen die vervangen moeten worden kosten u circa €12,5,-/m², voor het impregneren betaalt u ongeveer €7,-/m². Bent u toe aan een volledige renovatie dan mag je rekenen op kosten die beginnen vanaf €500,-.

Bespaar op de kosten, vergelijk offertes

Het is in uw voordeel om een offerteaanvraag te doen. Op die manier ontvangt u offertes van 3 firma’s, welke u kan vergelijken. Wij hebben een groot netwerk van betrouwbare bedrijven. Bovendien is het een service die geheel vrijblijvend en gratis is!

© 2018-2024 Dakwerken en rieten daken - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Privacybeleid- Contact - Sitemap -- Copyright notice by Blog Copyright